Barilla 47, pastele caraşilor şi a ciortanilor.


Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu aşa ceva, pastele Barilla sunt numerotate cu numere, în funcţie de model şi forma iar numărul 47 este excellent pentru pescuitul crapilor şi a caraşilor. Acest tip de paste se poate achiziţiona, prin cunoştiinţe, direct din Italia. De ce? Se pare că acest model de Barilla este fabricat în Italia, iar din motive necunoscute mie, importatorii nu importă în frumoasa noastra ţară acest model. Vă veţi întreba probabil, ce domle, numa felul ăla le place??? Ori este superstiţie, ori odată pregătite aceste paste au forma, gustul şi consistenţa exact pe placul celor două specii, chiar nu ştiu să vă zic. Ce este clar e faptul că cei mai mulţi pescari care cunosc Barilla, spun că numarul 47 este alesul caraşilor şi al crapilor. Pentru cei care pescuiesc mult pe Dunăre sau pe ape salbatice, următoarele rânduri sunt numai bune de întipărit în minte şi apoi de aplicat. Spun asta datorită rezultatelor bune pe care le au cei care deja cunosc această momeală, rezultate care îmi ajung la urechi datorită locului meu de muncă, şi anume, comerciant de scule de pescuit. În continuare vă voi prezenta modalitatea mea de a prepara această momeală în diferite variante de culori şi arome.
          Ingredientele necesare reţetei mele sunt următoarele:
a)    o jumătate de cutie de Barilla 47
b)    colorant roşu şi galben Super Color
c)    aditiv lichid Sensas Aromix Caramel
d)    aditiv pulbere Sensas Double Scopex
e)    pesmet

      Punem pe cap pălăria de bucatar şi ii dăm bătaie.
      Pentru pregătirea momelii de cârlig în 3 variante diferite avem nevoie de o treime de cutie de paste. Dacă dorim să adaugăm şi în nadă atunci jumatate de cutie ar trebui să fie de ajuns. Ca o mică paranteză vă sfătuiesc să folosiţi un set de recipiente care va avea ca destinaţie numai pregătirea de momeli de pescuit, altfel riscaţi să coloraţi vesela ca şi ouăle de paşti. Începem procesul de producţie:
–    într-o cratiţă se pune apa la fiert iar în momentul în care aceasta fierbe adaugaţi cantitatea de paşte şi lăsaţi să fiarbă timp de 5 minute. Din cand în când amestecaţi cu o lingură de lemn ca acestea să nu se prindă pe fundul cratiţei.
–    se poate adauga şi sare după preferinţe. De multe ori sarea adaugată puţin în exces poate da rezultate foarte bune.
–    După cele cinci minute de fierbere, le vom pune într-o strecurătoare şi le vom clăti cu apă rece pentru a evita lipirea acestora.
–   în recipiente separate vom împărţi cantitatea de paste necesara fiecărei arome şi culori în parte.
–    adaugăm colorantul şi amestecăm până când pastele capătă culoarea dorită. Atenţie la cantitatea de colorant. Adăugaţi treptat pentru a evita risipa.
–    în funcţie de preferinţe se va aditiva cu aditiv lichid sau praf. Atenţie din nou la dozaj în cazul aditivului lichid. Nu vrem ca pastele să devină supraumectate. La aditivarea cu aditiv praf,  vom avea grijă ca pastele să fie un pic mai umectate pentru ca aditivul să lucreze pe suprafaţa acestora, astfel topindu-se şi intrând în pereţii pastei.
–    în varianta finală, pastele pregatite pentru cârlig se pot păstra la borcan dar nu înainte de a le scălda în pesmet pentru a împiedica în timp, lipirea acestora.
–    surplusul se poate amesteca şi se poate adăuga în nadă. Şi la acestea se va adăuga pesmet în cazul depozitării pe mai multe zile.
Din experienţele personale şi spusele pescarilor, pastele nu se pot păstra mai mult de o saptămână maxim două fără a se mucegăi. Oricum, sfatul meu este ca de fiecare dată să le preparaţi înainte de partida de pescuit pentru a fi cât mai proaspete.

       Vă las pe voi să o testati pe râuri la ciortani şi caraşi, deşi nu este exclus ca şi alte specii de peşte să intre pe făinoase. Fir întins!!!

Galerie foto – Prepararea pastelor

<– Înapoi

Share on Facebook